Látogatás a „Bűvösvölgyben”

 

Médiaoktatásban és médiaismeretben akár nagy különbségek lehetnek a diákok között attól függően, hogy milyen helyi, személyes és iskolai lehetőségekkel élhetnek. Bűvösvölgyben azonban minden gyermek ugyanazokkal a professzionális eszközökkel dolgozhat és ugyanazokat az ismereteket szerezi meg függetlenül attól, honnan érkezik hozzánk.
A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy támogassa a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában. A debreceni házban felidéztük és meg is vizsgáltuk a média varázslatos hatásait védett, biztonságos környezetben.
A Bűvösvölgy program igazodik a Nemzeti alaptantervben megfogalmazott törekvésekhez. Mivel a Nat szerint jelenleg a médiaoktatás több műveltségi területhez is kapcsolódik, és nem önálló tantárgyként szerepel, gyakran nem médiatanárokra hárul a médiával kapcsolatos ismeretek átadása, hanem különféle más főszakkal rendelkezőkre (például a magyar nyelv és irodalom szakos, vagy rajz szakos tanárokra). Az ebből fakadó esetleges nehézségek leküzdésére szolgálnak azok a felkészítő anyagok, amelyeket a bűvösvölgybeli látogatást megelőzően dolgozhattunk fel tanári segítséggel.
2020. január 21. emlékezetes dátum marad iskolánk 32 4.a és 5.a osztályos tanulója számára.
Filmet forgathattunk, szinkronizálhattunk, rádióműsort, újságot, híradót szerkeszthettünk. Mindannyian telve élményekkel és sok – sok új és hasznos ismerettel tértünk haza.