Vándorkupás Ovis Olimpia a Sakkpalotában

 

 

„ A béke vagy te, Sport! a népeket egymáshoz fűzi szép szalag: és testvérré lesznek mind általad, önuralomban, rendben és erőben. Mert önbecsülést tanulnak az ifjak tőled, s más népek jellemét is éppúgy megértik, és nagyra tartják, hogy te tanítod őket túlszárnyalni egymást: mert versenyed a béke versenye.” (Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz)

Az újkori olimpiai játékok őse az európai kultúra bölcsőhelyén, az ókori Hellászban alakult ki. Az egyetemes görög mitológia, az Égei-tenger környékén létrejött valamennyi városállam (polisz) lakóinak főistene, Zeusz Olümpiában álló szentélye mellett. Ott, ahol négyévente vallási és sporteseményeket egyaránt magába foglaló ünnepségekkel áldoztak neki. A klasszikus görög világ számára annyira meghatározó volt ez az esemény, hogy még az időszámítását is ebből eredeztette. Négyéves olimpiászokban számolták az évet, kiindulásnak i.e. 776-ot, az első írásban rögzített olimpiát tekintve.
Iskolánk hagyományteremtő szándékkal rendezte meg idén a körzetébe tartozó óvodák számára a Vándorkupás Ovis Olimpiát. A lehetőséggel élő óvodák egy jó hangulatú, izgalmas versengésen vehettek részt tornatermünkben. A feladatok természetesen a Polgár Judit képességfejlesztő sakk módszerének integrációs lehetőségeit is tartalmazták. A kupát idén a Miskolci Batsányi János Óvoda nyerte.

Gratulálunk a győzteseknek, de ne feledjétek az olimpiák szellemisége szerint: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!