Szakmai nap a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolában

 

 

2017. november 30.

Iskolánk 2014. augusztus 26-án a Polgár Judit Sakk Alapítvány Észak-Magyarországi régiójának referencia intézménye lett. Ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy a módszert kidolgozó Polgár Judit Sakk Alapítvánnyal szakmai együttműködésben kiemelt partnerré váljunk, továbbá szakmai bemutatók, pedagógiai műhelyek megtartására alkalmas jogosultságot is kaptunk.
November 30-án éltünk is ezzel a lehetőségünkkel és szakmai napot szerveztünk a programra nyitott, érdeklődő pedagógusoknak. A nap során lehetőség nyílt alsó és felső tagozaton is a gyakorlatban megtekinteni képességfejlesztő tanórákat, megfigyelni a módszerrel tanított gyerekeket, konzultálni a képességfejlesztő sakk módszert más tantárgyak tanításába is beépítő pedagógusokkal, és megtekinteni a tananyaghoz tartozó számos kiegészítő eszközt.

Bepillantást nyerhettek az alábbi órákra:

  • Takács Anikó – 1.a testnevelés
  • Dr. Sógorné Tóth Nóra – 2.a matematika
  • Katona Gizella – 3.a magyar nyelv
  • Ferenczné Fodor Éva és Oroszné Farkas Judit – 2.a angol nyelv és informatika
  • Bodó Judit 4.a magyar és matematika
  • Veresné Dancs Andrea – 5.a történelem
  • Kocsisné Tamás Zsuzsanna – 5.a sakk logika
  • Czagáné Iván Noémi – 6.a természetismeret

„A sakk eredetileg tanítási, gondolkodásfejlesztési eszköz volt, de az évszázadok során a célja eltolódott,és inkább csak, mint játék,sport, kiemelkedő teljesítmény jelent meg. Polgár Judit most visszahelyezi a sakkot eredeti funkciójába, és taneszközként a tananyag átadását könnyíti meg a gondolkodásfejlesztés által. A módszerében nagyon lényeges szempont, hogy nem a sakkjáték, hanem a sakk, mint szabályrendszer kerül be a tanításba. A pedagógusnak nem kell érteni a sakkjátékhoz, kizárólag a szabályait kell jól ismernie. Nem önálló tevékenység a sakk, hanem a tananyag feldolgozásának háttere. Rendszert, elvonatkoztatási terepet, átlátható, kézzelfogható viszonyokat ad, vagyis kiválóan pótolja a digitális kultúrában hiányzó tapasztalatokat.”
Dr. habil. Gyarmathy Éva az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa