Ovis Sakk bemutató 2017. október 18-19.

 

Az idei tanévben is célunkként tűztük ki, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyük iskolánk speciális programját. A Polgár Judit Sakk Alapítvány egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A sakkjáték elsajátítása nem cél, hanem eszköz! Egy hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére!
A Polgár Judit Sakk Alapítvány Észak-Magyarországi régiójának referencia intézményeként lehetőséget nyújtottunk a Batsányi úti és az Árpád úti ovis gyermekek számára a program megismerésére. Bemutattuk ezáltal iskolánkat is, melyben a Magyar Olimpiai Bizottság által felügyelt köznevelési típusú sportosztály működik.
Iskolánk 2-3. osztályos tanulói játékos formában ízelítőt adtak eddigi sakkal kapcsolatos ismereteikről az óvodákban. Elvittük magunkkal Helga nénit és a LEGO robotjainkat is, hogy elkalandozzunk kicsit a robotika világában is.
A sakktanulás folyamatában a gyermekek és a diákok felfedeztető módon jutnak el az ismeretekhez, majd saját maguk is tesznek felfedező lépéseket akkor, amikor királyi játszmákat újítanak meg. A királyi játék jótékony hatással van a kognitív képességek fejlődésére, hozzájárul a sikeres iskolai teljesítmények eléréséhez. Komplex fejlődést/fejlesztést biztosít, fejleszti a gondolkodást, a problémamegoldó képességet, az analizáló és szintetizáló képességet.
Kommunikációjuk fejlődik, érveket, ellenérveket fogalmaznak meg, miközben elemzik az adott játszmát, helyzetértékelést
végeznek. Folyamatosan reflektálnak a kialakult helyzetre, megfigyelnek, elemeznek, értékelnek, és ha lehetőségük van, korrekciót végeznek. Gyors, ugyanakkor átgondolt, előrelátó döntéseket hoznak, megtanulják, hogy a döntéseiknek következménye van. A királyi sakkjáték személyiségfejlesztő hatása régóta ismert, megtanít arra, hogy tanulás nélkül nem lehet fejlődni; hogy az ellenfelet nem szabad lebecsülni; nehéz vagy kritikus helyzetekből is ki lehet jutni; az egyes problémaszituációkra számos megoldást lehet találni; hogy nem szabad a harcot az első sikertelenségnél feladni; hogy a problémamegoldás visszatérő, ciklikus folyamat…
A sakkozás fejleszti a szociális kompetenciákat, reális ön- és társismeretre sarkall. A gyermek önbizalmát erősítheti egy-egy jó lépés, nyertes játszma, valamint javíthatja a társakhoz való viszonyát, és kedvezőbbé teheti az osztályban elfoglalt helyét.
A megemlített képességek és készségek csak ízelítőt adnak abból, hogy milyen komplex fejlesztő hatása van a sakkozásnak.

A résztvevők egy vidám hangulatú délutáni foglalkozáson vehettek részt.