Inspiráló előadások Sakkpalota Szakmai Konzultációs Napon!

2015. augusztus 25-én, a budapesti Erzsébetligeti Színházban megrendezésre került az I. Sakkpalota Országos Szakmai Konzultációs Nap. Az esemény házigazdájának szerepét kiemelt referenciaiskola, a Lemhényi Dezső Magyar-Angol Két Tantási Nyelvű Általános Iskola vállalta magára. Kovács Péter, Budapest 16. kerületének polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Az ország minden részéről mintegy 150 pedagógus érkezett a konzultációra.

 

A Polgár Judit Sakk Alapítvány a program fejlesztésének, az országos hálózattá épülésének legújabb fejleményeiről adott bővebb tájékoztatást. A programot sikeresen használó intézmények beszámoltak az eddigi tapasztalatokról, Horváth József mérési szakértő pedig bemutatta a Sakkpalota kompetenciamérési tervet, hogy még jobban kimutatható legyen a gyerekek fejlődési vonala.


A résztvevők egy klasszikus Sakkpalota tanórának is szemtanúi lehettek, Őryné Gombás Csilla vezetésével, a kiemelt referenciaintézmény tanulói mutatták meg azt a fajta speciális, összefüggéseket kereső gondolkodást, ami a Sakkpalota programmal tanuló gyerekekre jellemző.
Dr. habil Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az oktatás játékosításának szerepéről és motivációs erejéről tartott előadást.


A Horváth József mérési, elemzési szakértő által összeállított mérést minden a Sakkpalota módszert alkalmazó iskola számára ajánljuk. Igény esetén segítünk felvenni a kapcsolatot az országos elemzést készítő szakértővel.


A szakmai napon szintén előadást tartó Polgár Judit is nagyon inspirálónak találta az eseményt:

„Köszönöm a sok lelkes pedagógusnak és intézményvezetőnek, akik az ország minden részéből eljöttek az I. Sakkpalota Országos Szakmai Konzultációs Napra. Ez is megerősített abban, hogy komoly igény van arra, hogy egy folyamatosan változó világban időről időre ilyen formában is átbeszéljük a legújabb fejleményeket. Remek előadásokat hallhattunk az ország különböző helyzetében lévő, és különböző lehetőségekkel bíró intézmények pedagógusaitól arról, hogy mitől is működik ilyen hatékonyan ez a komplex képességfejlesztő program. Külön köszönet Gyarmathy Évának, aki ezúttal is megerősített minket abban, hogy a játékosítás nélkül igazán már nem lehet hatékonyan ismereteket átadni. A bemutatón résztvevő Sakkpalota programmal tanuló gyerekek teljesítményét pedig remekül jelzi, hogy az óra alatt többször is vastapsot kaptak a nézőtérről.
Ez ám az inspiráló tanulási környezet :)

Aki esetleg lemaradt, az október 17-i Sakkfesztiválon ismét összefoglaljuk majd, hogy miben léptünk előre, és milyen lehetőségek vannak a programhoz való csatlakozásra.

És hamarosan egy újabb, a Sakkpalotával kapcsolatos komoly szakmai elismerésről is beszámolhatok Nektek :)

www.sakkpalota.hu
www.facebook.com/Sakkpalota

 

Warning: sprintf(): Argument number must be greater than zero in /var/userdata/web/suli21.hu/website/www/wp-content/themes/atahualpa/comments.php on line 107