Zöld oldal – Papírtények

 Papírtények

Egy kiló papír előállításához körülbelül 324 liter vízre van szükség. Az előállított termékhez viszonyítva arányaiban a papírgyártás használja fel a legtöbb vizet. Átlagosan egy ember évente (az egész világra számolva) 48 kg papírt használ el, ennek egyharmada az USA-ra esik. Az üzleti világ információinak mintegy 95 százalékát papíron tárolják, bár a technika rég lehetővé tette, a papírmentes iroda még nem született meg. Ázsia papírfogyasztása már meghaladta Nyugat-Európáét, és hamarosan Amerikáét is túlszárnyalja. Bár a papírról hagyományosan azt gondoljuk, az írás, olvasás elősegítője és hordozója, mára ez a funkció teljesen háttérbe szorult, a papír elsődleges felhasználási területe a csomagolóipar, ez teszi ki az összes papírfelhasználás 41 százalékát.

 

54 kg újság újrahasznosítása megmenti egy fa életét.

A papíripar a harmadik legnagyobb fosszilis energia felhasználó. Kínában évente 10 000 fát vágnak ki az üdvözlőkártyák gyártása miatt. Az Amerikai Egyesült Államokban évente 18 milliárd papírpelenkát dobnak a szemétbe. Angliában évente félmillió tonna papír zsebkendőt, törülközőt, vécépapírt és naponta 9 millió papírpelenkát dobnak el.  Csak a nagy-britanniai gyerekek pelenkái (azok cellulóz igénye) miatt évente 7 millió fát kell kivágni. 115 milliárd papírlapot használunk el évente csak az otthoni nyomtatásban, a személyi számítógép felhasználás során. Az újra papír előállításához hatvan százalékkal kevesebb energiára van szükség. A New York Times vasárnapi kiadásának kinyomtatása 75 000 fa életét követeli. Egyetlen fa három ember légzéséhez elegendő oxigénmennyiséget termel.
Körülbelül ötven millió tonna papír kerül újrahasznosítás helyett egyszerűen a szemétbe évente az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok minden más országnál több papírhulladékot exportál. Szeméttermelésünknek több mint harmadát a csomagolás teszi ki. Az irodai papírhulladék – jegyzetek, nyomtatott papírok, levelek, brosúrák – kerül legnehezebben újrahasznosításra. Amikor a papír rothad vagy komposztálódik, metángáz szabadul fel, ami mérgezőbb, mint a szén-dioxid. Egy átlagos európai háztartás évente hat fa életét dobja a kukába. A legnagyobb papír gyártók: USA, Kanada, Finnország, Svédország, Japán. Amerika eredeti erdőségeinek több mint kilencven százaléka eltűnt.

Gyűjts papírt szeptember 29-30-án, hogy minél több fa megmeneküljön a kivágástól!!!

Zöld oldal