ZÖLD TANÓRÁK AZ ÖKOISKOLÁBAN

 

A TOP-6.3.2-15-MI1-2016-00002 Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja című program keretén belül valósult meg az energia- és környezettudatos szemléletre nevelő interaktív foglalkozások gyerekek számára (“zöld tanórák”) című program. A Víz világnapján négy osztály tanulói vehettek részt a Bükk állatvilágáról és Diósgyőr természeti értékeiről szóló előadáson, melyet Demeter Zoltán a Zöld Akció Egyesület elnöke tartott. A

Részletek ZÖLD TANÓRÁK AZ ÖKOISKOLÁBAN

ZÖLD MOZGALOM A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSÉRT

 

Intézményünk június 2-án csatlakozott az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés kezdeményezéséhez.

Ezen a napon zöld pólóban érkeztek a gyermekek az iskolába, hogy felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatosság fontosságára.

Részletek ZÖLD MOZGALOM A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSÉRT

Faültetési pályázat

 

Kedves gyerekek, szülők és pedagógusok!

Az alábbi linken megtekinthető egy pályázati kiírás, amely segíthet az udvarról kivágott fák pótlásában. Kérek mindenkit közös erővel próbáljuk meg!

ALDI faültetési pályázat >>

Czagáné Iván Noémi természettudományi munkaközösség vezető

Részletek Faültetési pályázat

Az állatok világnapja

 

Kedves Gyerekek!

Október 4-én ünnepeljük az Állatok világnapját. Ebből az alkalomból szeretnénk, ha mindenki viselne magán valami „állatit”. Pólót, sapkát, nyakláncot, táskát… Ez lehet állatmintás, vagy állatot ábrázoló ruhadarab.

Ezt szeretnénk megörökíteni, ezért október 4-én, kedden várunk mindenkit az aulába egy nagy közös fotózásra, a nagy szünetben.

Részletek>>

 

Részletek Az állatok világnapja

A Víz Világnapja – Március 22.

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjának. A föld népessége egyre gyarapszik – nemsokára 7 milliárdan élünk a földön – és a megnövekedett vízigényt bolygónk lassan nem tudja kiszolgálni.

Az UNECSO becslése alapján, amennyiben a népesség növekedése, továbbra is ilyen drasztikus lesz és nem változtatunk a környezetünkhöz való hozzáállásunkon 2050-re majdnem 50

Részletek A Víz Világnapja – Március 22.

Zöld oldal – új bejegyzések

 

“Műanyag hulladék” A műanyag kőolajból készülő, adalékok hozzáadásával, mesterségesen előállított anyag. A környezetben rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel.

“Dolgunk a vízzel…” Magyar Víziközmű Szövetség Víz Világnapjához kötődő “Dolgunk a vízzel…” országos rajz- és fotópályázatot hirdet A résztvevők rajzolhatnak, festhetnek vagy fotót készíthetnek, a képzeletnek most

Részletek Zöld oldal – új bejegyzések

Madarak, fák Napja

 

Hazánk törvényben is rögzített madárvédelme 1901-ben vette kezdetét, mert ekkor fogadták el a magyar madárvédelmi törvényt. Ebben az évben jelent meg a tudós Herman Ottó „Madarak hasznáról és káráról” szóló munkája, melyet a miniszter adott ki. Az első „Madarak és fák napját” 1902-ben Kőszegen tartották, a helyi Állatvédő Egyesület kezdeményezésére.

Részletek>>

Részletek Madarak, fák Napja

A FÖLD NAPJA TÖRTÉNETE

1970-ben kezdődött

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő

Részletek A FÖLD NAPJA TÖRTÉNETE

Zöld oldal – Felhívás “ökoudvar” létrehozására

 

Kedves Szülők!!!

Segítségüket szeretném kérni!!!

Az iskolánk egyik belső udvarán egy vidám “ökoudvart” szeretnénk létrehozni, ahol a gyermekek szép, színes környezetben hasznosan tölthetik szabadidejüket. Szükségünk lenne raklapokra, használt autógumikra, maradék festékekre, kaspókra, cserepekre és földre.

 Részletek…

Kapcsolatban a természettel

 

 

Az 1. a osztály tanulói már sok érdekességet tanult az állatokról.

Aktívan részt vesznek a környezetvédelemben, rácsodálkoznak a világra.

Az osztály három kis hörcsöge: Pufi, Menyus és Szőrmók segít nekik a tanulásban: az olvasásban és a számolásban.

Részletek…

Ökohírek

 

Kedves Gyerekek!

Elkészült az öko – faliújság.

Részletek …

 

Zöld oldal – Mit jelent az, hogy ökoiskola?

 

Az “öko” szócska előtagként egyre több helyen szerepel. Van mar ökopiac, ökoturizmus, ökogazdálkodás. Ezekben a szószösszetételekben az “öko” szócska mindig arra utal, hogy a tevékenységet olyan módon végzik, hogy közben a lehető legnagyobb mértékig megpróbálják tiszteletben tartani az élővilág érdekeit, megpróbálnak minél kisebb károsodást okozni a az ökoszisztémának. Az ökoiskolák tehát olyan iskolák

Részletek Zöld oldal – Mit jelent az, hogy ökoiskola?

Iskolánk elnyerte az Ökoiskola címet

 

 

TISZTELT SZÜLŐK, KEDVES GYEREKEK!

Örömmel értesítjük önöket, hogy iskolánk, a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola elnyerte az

Ökoiskola

címet.

A TÉLI MADÁRETETÉS SZABÁLYAI

Az etetés időszaka a Magyarországi gyakorlat szerint a fagyos, havas, ónos esős időszak, tehát a késő ősztől kora tavaszig tartó hónapok. Nagyon fontos, ha elkezdjük, az etetés folyamatos legyen! Amint a madár hozzászokik, hogy ott biztos táplálékot talál, számít rá. Ha azonban megfeledkezünk az etető feltöltéséről, a madár könnyen elpusztulhat a hideg éjszakában.

Háromféle

Részletek A TÉLI MADÁRETETÉS SZABÁLYAI

Zöld oldal – Papírtények

 Papírtények

Egy kiló papír előállításához körülbelül 324 liter vízre van szükség. Az előállított termékhez viszonyítva arányaiban a papírgyártás használja fel a legtöbb vizet. Átlagosan egy ember évente (az egész világra számolva) 48 kg papírt használ el, ennek egyharmada az USA-ra esik. Az üzleti világ információinak mintegy 95 százalékát papíron tárolják, bár a technika rég lehetővé tette, a

Részletek Zöld oldal – Papírtények